Waardering

door | 26 mei 2020 | Hollander Schrijft

De intelligente lockdown is nauwelijks begonnen als mijn zoon van zijn werkgever een kaart ontvangt, met daarop een prachtige tekst om hem een hart onder de riem te steken. Cadeautje volgt. Mijn dochter in de zorg vertelt over haar direct leidinggevende die met complimenten en onverwachte genoegens strooit.  Ook mijn andere dochter verhaalt over warme betrokkenheid op de school waar ze werkt als leerkracht. Mijn lief werkt vanuit huis en wordt wekelijks gevraagd hoe het met hem gaat. Speciale teamsessies worden daartoe ingelast. Een verwenpakket voor hem  wordt thuisbezorgd.

Hartverwarmend. Ook om de verhalen links en rechts te horen, te lezen in de krant en op social media. Over de vloedgolf van verbindende internet activiteiten die nu te zien is. Omdat ieders leven is ontwricht. Zelfs als je geen eigen bedrijf hebt dat van de een op andere dag in een kaartenhuis lijkt te zijn veranderd en dreigt in te storten. Zorgen om ouders, kinderen, gezondheid. Angst voor besmetting en de niet haalbare anderhalve meter afstand in de supermarkt.

Met al dat extra gewicht op de schouders wordt doorgewerkt. Wat draaglijker blijkt door warme woorden en aandacht. Gezien en gehoord worden op de werkvloer. Niet alleen weten dat je het verschil maakt, maar het ook voelen. Door een gebaar, een woord, een zin, een grap, een telefoontje, een mail. En niet te vergeten: de complimenten, hè.Die zorgen voor creativiteit, flexibiliteit en loyaliteit en voor het verschil tussen een willekeurige groep mensen en een team. Mensen die de bouwstenen vormen van een gezond bedrijf dat zwaar weer kan trotseren. Mensen met verbindende kwaliteiten. Een bedrijf of een organisatie heeft daarmee goud in huis.

Onlangs ontving ik van mijn werkgever in de zorg een monstertje handcrème in de brievenbus. Ik was sprakeloos.