Voorpret

door | 14 sep 2014 | Treinen door Schotland

Schotland. Het is al jaren een grote wens om daar eens de Highlands te bezoeken. En door een vakantie, jaren geleden met het gezin in het lage gedeelte van Schotland, werd dat alleen maar versterkt. Want, als er één land tot de verbeelding spreekt is het toch wel Schotland. Het land van de roodharigen die leven in woeste gebieden, waar mannen trots in hun geruite kilten lopen en elke plaats wel zijn eigen whiskystokerij heeft. Bovendien is er geen land ter wereld dat een echt monster heeft. Zeggen de Schotten. Voor mij ook het land van ‘ Wuthering Heights ‘, het beroemde boek van Emely Brönte dat mij diep de bladzijden in wist te trekken. Misschien is mijn nieuwsgierigheid naar het land in het hoge noorden van Groot-Brittannië toen wel geboren. En anders wel door het gelijknamige lied van Kate Bush. Ik was dol op het nummer en de bijbehorende clip. Ik zal mij in mijn brocante nachthemd voor de spiegel, op mijn kamertje waar niemand mij zag, wat een keren de look-a-like hebben gevoeld… Een gewone tiener dus, niets om mij voor te schamen.

Nu is het dan bijna zover. Met Theo, Jos en Gerda ga ik morgen het tiendaagse rugzak-trein-boot-bus avontuur beginnen.
Met een schip van de DFDS gaan we de nachttrip van IJmuiden naar New Castle maken. Daar worden we naar het station gebracht en beginnen dan de rondreis richting Edinburgh waar we zullen overnachten.

We kijken ernaar uit om typische Schotse steden te bezoeken en te treinen en wandelen door unieke ruige Schotse gebieden die adembenemend moeten zijn. De kans op regen in Schotland is groot, dat weten we, dus regenkleding mee is een ‘must’. Maar natuurlijk koesteren we de hoop dat het mee zal vallen. En mocht de nattigheid toch met bakken honden en katten uit de lucht gaan vallen, zal optimisme ons moeten redden. En anders de whisky, dat woord heb ik tijdens de voorbereidingen veel horen vallen;)

Bijzonder deze week is dat de Schotten zullen gaan stemmen over wel of niet afhankelijk blijven van de Britten. Alle peilingen lijken te duiden op het laatste. Dat betekent dat wij van heel dichtbij een historisch moment gaan meemaken.

Was het maar morgen…