Vanavond vertrekken we voor een nieuwe twaalfdaagse treinreis die alle elementen in zich heeft om prachtig te worden.
Met de nachtrein reizen we van Amsterdam naar München waar we met de dagtrein verder gaan naar Ljubljana. Daar is onze eerste hotelovernachting.
Van Ljubljana gaan we naar Zagreb, Plitvice, Split en Dubrovnik. Vandaar met de nachtboot naar Bari. Daar stappen we opnieuw in de trein naar Rome en klimmen dan omhoog om via München en Amsterdam weer thuis in Noord-Holland te komen. We slapen in treinen, hotels en dus op een boot. Heerlijk gevarieerd dus!

Kroatie 2

Watervallen Plitvice. Gaan we bezoeken.

Watervallen Plitvice.
Gaan we bezoeken.

In 1985 vierden Theo en ik vakantie in het voormalig Joegoslavië. Prachtig weer en mooie natuur. We verbleven in de buurt van het in 1979 door een aardbeving verwoeste Budva. Vanaf een hoog gelegen punt konden we het stadje zien. Het maakte indrukte door flarden van gordijntjes die nog wapperden en andere tekenen die wezen op vroegere bewoning. Ook ‘deden’ we een dagje Dubrovnik, fantastisch! Budva ligt nu in Montenegro en Dubrovnik in Kroatië. Een land wat ik als dusdanig nog nooit bezocht heb… Mooi om daar doorheen te reizen, zo’n dertig jaar later. Te komen in de omgeving waar wij een portret lieten maken, bedacht ik net.
Ik snel naar zolder en verdomd…wat waren we nog jong 😉

20160530_114350

Gelukkig hebben we geen reden tot klagen! Met de rugzakken op onze stevige ruggen hebben we er ontzetten veel zin. Om te beginnen in onze ‘treinsuite’ vannacht voor twee personen. Niet in de reguliere zespersoons coupé, dat zag Theo niet zitten. Dus vooruit, we hebben ons dit extraatje gegund. Een blije man is een blije vrouw, is een grote kans op een blije vakantie. Zo simpel is het soms.

Wat ik me ook kan herinneren dat we vrijwel alle dagen uit eten gingen omdat het spotgoedkoop was, zelfs voor mij. Een net afgestudeerde student zonder baan. Twee weken lang konden we kiezen tussen wortels en doperwten en sperziebonen. De beschikbare groente was bedroevend. En als je geen vlees bliefde was er geen alternatief, het was voornamelijk raar… Het woord vegetarisch moest daar nog uitgevonden worden.

Het is de afwisseling en variatie in plaatsen en vervoer dat ons erg aanspreekt. Steeds nieuwe verwachtingen, nieuwsgierigheid, ontdekkingen avontuurtjes en al weten dat we met een hoop verhalen terugkomen. Dat kan niet anders.
Leuk om daar opnieuw over te bloggen. Zo mijn hoofd te kunnen legen, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen. Geniet lekker mee.

Nog even de rugzak een laatste keer nalopen, vast weer te veel, ik ben niet zo van ruimte over. De korte en halflange broeken hebben de overhand door de goede temperaturen die we steeds op de weerkaart zien. En er mag slechts één jurk mee, de meest kreukvrije. Beperkte bagage kunnen meenemen leert wel kiezen, moet ik zeggen. Dat zeg ik volgens mij in elke blog. Juist pakken is een dingetje…
Blij als we straks gaan en het dan gewoon moeten doen met wat we bij ons hebben.
Mijn buik kriebelt al van de heerlijke opwinding 😉

Let wel: bloggen onderweg doe ik op een tabletje. Correcties en foto’s invoeren is lastig, verdoe ik (uiteraard) geen tijd aan. Ik heb vakantie hè! Het opkrikken en verfraaien van teksten doe ik achteraf thuis.