Multitasken, stop er onmiddellijk mee!

door | 5 sep 2017 | Gerbrandy & Hollander

Hoi Annemarie,

Een koe helpen kalven, hulde! Doe ik je niet na. Bij mijn eigen bevallingen had ik al afbericht gegeven als het had gekund. Of ik tijdens het persen in de spiegel wilde meekijken, vroegen ze bij alle drie. Horror! Ze bonden snel in toen ik dreigde er dan acuut mee te stoppen.

Ogenblik: een telefoontje beantwoorden. Mijn moeder, even  het boodschappenlijstje voor haar verjaardag morgen doornemen. Ik ga dan helpen.

Hoe het met mijn multi-task talent staat, vroeg je. Weet je hoe ik reageerde toen ik dat las? Ik moest hard lachen! Ik kan dat helemaal niet! Ik weet het, hoor. Multitasken is dé kwaliteit van vrouwen, tenminste zo wordt het vaak afgeschilderd. Een speciaal gen, een bijzonder hormoon, geen idee, maar ik vind die toegekende eigenschap flauwekul. Of op zijn minst zwaar overdreven. Het schijnt onderzocht te zijn met als conclusie dat het een fabel is dat vrouwen beter in multitasken zijn dan mannen.

Ogenblik: even de was ophangen.

Natuurlijk doe ik soms wel meerdere dingen tegelijk. Dat leer je vanzelf wel met kleine kinderen, een baan en een huishouden. Maar altijd relaxed was het niet. Ik denk dat bewijsdrang ook een rol gespeeld heeft. Want werkende moeders, dat was bij de vorige generatie vrouwen verre van vanzelfsprekend.

Ogenblik: kind vraagt of ik papieren kan scannen en mailen. Dringend!

Mannen lijken die bewijsdrang te ontberen, dus voelen geen noodzaak om tien dingen tegelijk te doen. Ze zijn niet gek. Ik wil ook niet gek zijn en vind het flauwekul dat ik met tien ballen in de lucht zou moeten bewijzen dat ik een echte vrouw ben. Iedereen die naar mij kijkt ziet dat echt wel. En waarschijnlijk in de overtreffende trap als ze met me beginnen te praten, want ik klets de gaten in je sokken.

Ogenblik: Buurvrouw voor de deur. Ze wil graag de wasmachine gebruiken, de hare geeft een storing aan.

Als ik veel dingen moet doen, maak ik een to-do lijstje en werk dat één voor één af. Misschien pech voor mijn werkgever die voor elke vrouwelijke werknemer vijf keer het rendement had berekend, maar ik word voor enkele uren uitbetaald. Wat ook niet meewerkt, is dat ik een dromer ben. Zeker bij praktische, dagelijkse klussen moet ik mijn best doen het hoofd erbij te houden.

Met de verhuizing in zicht komt er dus een verschrikkelijke tijd aan. Tienduizend dingen die geregeld moeten worden en honderdduizend klussen te doen. Ik word daar nerveus van en stort me verbeten op afvinklijstjes om de chronisch dreigende onrust de baas te blijven. Theo heeft daar geen last van, blijft zijn evenwichtige zelf. ‘Stap voor stap’ houdt hij mij aan de hand.

Ogenblik: Theo appt of ik zijn lenzen kan ophalen.

Toeval wil dat ik vanmorgen een artikeltje las van dr. Erik Scherder,  over omgaan met stress. Erik is de bekende neurowetenschapper die vaak bij De Wereld Draait Door te gast is. Hij zegt: ‘Stop met multitasken, het verpietert je hersenpan doordat het je Hippocampus en Frontale Lob in je hersenen een flinke knauw geeft, die alleen maar stressbevorderend werkt.’

Dus Annemarie: multitasken, stop er onmiddellijk mee!