Moestuin

door | 30 jun 2020 | Hollander Schrijft

Het RTL weerbericht. De uitgebreide weersverwachting van het NOS journaal. Zelfs de onlangs geïnstalleerde app voor land- en tuinbouw wordt geraadpleegd.

Lief loopt het terras op en tuurt  met licht toegeknepen ogen naar de lucht. En naar links waar zijn werkelijkheid geworden droom ligt. Een moestuin. Straks zal de verwachte regen zijn groene kroost voeden en laven.

Corona gaf hem veel vrije tijd en een stukje tuin schreeuwde om herindeling.

‘Word ik er ook bij betrokken?’  vroeg ik, toen hij met pen en papier in de ontwerpfase zat. ‘Later,’ antwoordde hij. Ik liet het zo, wist van het plezier dat hij vroeger beleefde aan het helpen in de volkstuin van zijn lieve, allang overleden vader.

Eens bracht die ons een vers-van-het-land krop andijvie. Met kordate hand snijdend stuitte ik op een dikke slak. Ik gilde, smeet het mes op het aanrecht en stoof naar buiten waar ik zeker tien minuten gruwelend ‘Gatverdamme! Gatverdamme!’ uitbraakte. Lief mocht het afmaken. De nog jonge kinderen vertelde ik dat mama niet zo lekker was en alleen een toetje nam.

‘Geen bladgroenten,’  verordonneer ik dus.

Als hij struiken begint te kappen en touwtjes gaat spannen, grap ik of het al tijd is voor de inspraak- en schoonheidscommissie. Nee, maar ik mag wel mee naar Gamma en Intratuin voor het duwen van een karretje dat hij vollaadt. Rolborders, worteldoek, zakken aarde, houtsnippers, heel veel plantjes en zaad moeten mee.

Verder hoef ik alleen maar te koken. Kant en klare zakjes voorgesneden groente zijn daarbij mijn favoriet. Niet door mij gehinderd voert hij zijn plan uit. Het wordt prachtig, ondanks de door hem doorgedramde rode kool die ik liever uit de diepvries heb . Met appeltjes.

Ik overlaad hem met warme lof, hij smult.