Mijn heimelijke genoegen: mannencosmetica

door | 15 mei 2017 | Gerbrandy & Hollander

Hoi Ina,

Vorig jaar ontving ik een cadeautje over de post met daarin een zwarte tube dagcrème van Rituals. Een heerlijke crème: een boost voor gezicht en geest. Ik gebruikte het spul naast mijn vertrouwde Oil of Olaz, tot het op een dag op was. Ik merkte dat ik de crème miste en besloot een nieuwe tube aan te schaffen.

Die mogelijkheid diende zich aan toen ik in de meivakantie met de jongens nieuwe sneakers ging kopen. Ik dook de Rituals-winkel binnen en vroeg aan een verkoopster naar dagcrème in een zwarte tube. Ze keek mij verbaasd aan en nam mij mee naar een assortiment cosmetica in een witte verpakking. ‘Bedoel je deze’, vroeg ze, en wees naar een witte pot met crème.

Nee, ik wist het zeker: ‘mijn’ dagcrème zat in een zwarte tube. Ze liet mij aan het goedje ruiken, maar ik kreeg geen associaties met een boost voor gezicht en geest. Ik legde haar uit dat ik toch echt op zoek was naar die zwarte tube. Toen ging bij haar een lichtje branden. Ging het soms om een tube uit een cadeaupakket van een loterij, vroeg ze. Nou, dat zou best kunnen. Daar ontvangen we wel vaker cadeautjes van.

Ze liep met mij naar een andere hoek in de winkel, waar een heel assortiment cosmeticaproducten in het zwart stond uitgestald. Ik mocht aan een crème uit een zwarte tube ruiken en ik wist het direct: dit is ‘m! Mijn enthousiasme werd al snel de kop ingedrukt, toen de verkoopster mij vertelde dat het hier om mannencosmetica ging. Mannencosmetica? Oei, die had ik niet zien aankomen.

Ik hield voet bij stuk en zei dat ik de crème tóch wilde hebben. Maar zij was ook niet voor een gat te vangen en vertelde mij dat er veel verschil zit tussen een mannen- en vrouwenhuid en dat ze het product daarom niet aan mij wilde verkopen. Ze zei verder dat in het cadeaupakket ook een witte tube moest hebben gezeten, met dagcrème voor vrouwen. Die witte tube kon ik mij niet herinneren, dus gaf ze mij een monster mee.

Thuisgekomen dook ik in een lade waarin ik cosmetica en monstertjes bewaar. En warempel: daar lag een witte tube dagcrème.

Ina, nu moet ik eerlijk bekennen: mannencosmetica is mij niet vreemd. In een gezin met alleen mannen staat de badkamer er vol mee. Ik douche net zo lief met een stoere douchegel van Nivea Men of Axe dan met een lieflijk geurtje van Dove. Als ik voor een grote uitdaging sta, spuit ik een beetje robuuste mannendeo onder mijn oksels. Gegarandeerd 24 uur succes. Voor Sinterklaas geef ik mijn mannen steevast een douchegel met bijpassende deodorant. Ik hoef jou niet te vertellen dat ik die geuren zelf eerst goedkeur, voordat ik er een sinterklaaspapiertje omheen wikkel. Grote kans dat ik de cosmetica ook ga gebruiken!

Ik zeg niet dat ik nooit een vrouwenzeepje of deootje gebruik, ik ben gek op frisse of zoete vrouwengeurtjes. Maar zo nu en dan vind ik mannencosmetica net zo lekker. Ina, wat zijn jouw heimelijke genoegens?