Goede voornemens? Ik niet!

door | 27 dec 2016 | Gerbrandy & Hollander

Hoi Ina,

Heb jij nog goede voornemens voor het nieuwe jaar? Ik niet! Goede voornemens komen in maar 17 procent van de gevallen uit, las ik in een artikel van ING. Terwijl zo’n 80 procent van de Nederlanders het nieuwe jaar met een goed voornemen begint. Ook mijn goede voornemens van 2016 strandden voortijdig. Voor 2017 begin ik er dus niet aan.

Natuurlijk heb ik een lijstje met zaken die ik liever anders zou willen doen of zien. Slechte gewoontes die om verbetering vragen of niet te moeilijke uitdagingen die ik maar niet met mijzelf aanga. Ik kan mij daar wel druk om maken, maar dat lost niets op. Ik doe er toch niets aan. Misschien moet ik het omkeren. Door mij niet meer druk te maken over mijn irritaties, komt er rust, waardoor ik ze als vanzelfsprekend ga oppakken.

Ik ga dit jaar niet:

Elke maand mijn declaraties maken. Dat roep ik nu al twee jaar, maar het komt er steeds op neer dat ik daar eens in de drie tot zes maanden tijd voor uittrek. Het nadeel hiervan is dat de berg nog te schrijven facturen steeds hoger wordt en dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik zit nu uren en uren van alles uit te zoeken, terwijl ik, als ik het bijhoud, misschien in een kwartier klaar ben. Ik weet van opdrachtgevers dat ze niet blij zijn met mijn declaratiegedrag, maar ik krijg desondanks netjes uitbetaald. Een keer ben ik flink het schip ingegaan, toen een klant failliet ging. Blijkbaar heb ik daar niets van geleerd. Toch loop ik nooit tegen een lege bankrekening aan. Als ik mijn declaraties heb ingediend, krijg ik voldoende geld op mijn rekening gestort, dat ik het volgende half jaar weer vooruit kan.

Een 10 kilometer hardlopen. In de 4,5 jaar dat ik hardloop, heb ik twee keer een 10 kilometer-wedstrijd gelopen. Ik kan het dus wel. Ik had het plan opgevat om in januari 2017 de kwartmarathon van Egmond te lopen. De laatste weken kan ik mij er niet meer toe zetten voldoende te trainen, dus die deelnemerskaart heb ik maar niet besteld. Waarom niet? Ik zou het niet weten. Half november lag ik mooi op schema, maar toen kwam de klad erin door te veel werk, te slecht weer en andere smoesjes. Op dit moment hobbel ik zo nu en dan een rondje van 5 à 6 kilometer. Dat is te weinig om door te stomen naar de 10 km. Ik loop niet zo hard, ik moet voor zo’n 10 km 1.10 uur uittrekken. De psychische drempel om over dat uur heen te gaan, lijkt te hoog. Ik denk dat 5-6 km voor mij een mooie afstand is. Geen 10 kilometer meer, dus.

Alle kasten opruimen. Dat was ik dit jaar van plan en daar is niets van gekomen. Nou ja, misschien een paar halve kledingkasten, tijdens het wisselen van de seizoenen. Wel probeer ik steeds meer zooi in de overvolle kasten te proppen, die er soms net zo had weer uitvalt. Ik geef toe, de kasten worden een ergernis. Weet je nog dat wij het tijdens Heel Nederland Leest over een challenge hebben gehad om een maand lang elke dag een voorwerp meer weg te gooien? Misschien is dat een goed middel om een kast op te ruimen. Of is dat ook een streven dat uiteindelijk een stille dood sterft?

Heb ik dan echt geen goed voornemen? Nou, een kleintje dan. Ik wil mij in 2017 aansluiten bij een schrijfgroep om aan een verhalenbundel mee te schrijven. Ik heb in 2015 en 2016 ook aan een bundel meegeschreven, maar die verhalen moesten op het allerlaatste moment worden gemaakt. In een schrijfgroep word je uitgedaagd elke maand een fragment aan te leveren. Ik weet niet zeker of dat voor mij werkt, maar het is het proberen waard. Ina, heb jij nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar?