Nadat we gisteravond in de stad gegeten hadden, kochtenwe op de terugweg broodjes voor het ontbijt.
Vandaag een kalmaan dag. De ochtend soezelen en snoezelen we. Het balkon aantrekkelijk in de zon, het uitzicht op de zee verrukkelijk.
Rond haalf twee gaan de sandalen en loopslippers aan en gaan we opnieuw naar de oude stad. Omdat we nog geen koffie hebben gehad, orren we eerst een terras op.
Ons appartement je heeft een koffiezetapparaat en kookplaatjes, maar daar maken we geen gebruik van. Wemaken het ons graag makkelijk. Boodschappen halen doen we thuis wel weer.
Na de cafeine beginnen we volgens ons plan met een wandeling over de stadswallen. Voor de twee uur durende wandeling moet een kaartje gekocht worden. We beginnen de wandeling met de klim van een steile trap p de stadswal te komen en dringt mijn foute kledingkeuze voor vandaag tot mijn door. Het is warm,het is heet. Tot 27 graden vandaag. Lekker weer voor mijn enige meegenomen lichte zomerjurk. Die lichte zomerjurk is ook windgevoelig. Niet handig op trappen en steiel trappen. een opwaaiende zomerjurkis grappig, maar graag niet die van mij. Dus houd ik bij een levensgevaarlijke trap liever de jrk om mijn benen, dan de leuning vast. Aan genante situaties kun je ook doodgaan, of bijna besterven.Toch?
De wandeling over de stadswallen zijn prachtig. een geweldig uitzicht hebben we over de oude stad, deels over de nieuwe stad en de zee. Opnieuw, f eigenlijk nog beter zien we de verwoestingen van de laatste oorlog, waarbij tegelijkertijd zichtbaar is hoe goed het weer gerestaureerd is. Of wordt. Zoals een grote fontein die in de steigers staat. Als we er aler beneden omheen lopen zien we de vele kogelgaten in de bestrating er omheen. Het is een prachtige tocht en zeker een aanrader. De oude stad ziet er zo prachtig uit.
NJa twee uur zijn we beslist voldaan, maar ook dorstig en bezweet. Nu willen we een ijskoffie. Theo noemt de herinnering aan zijn eerste ijskoffie die hij in Dubrovnik dronk. De ijskoffie Dubrovnik 2016 voldoet. Hij geniet intens en ik trouwens ook, van de mijne. Vanaf het terras hebben we een mooi uitzicht opeen stuk van de stadswal met daaronder de zee waarrop kanovaarders hun boorje overeind proberen te houden. Genoeg te zien.
Dan gaan we op zoek naar de St. Blaviuskerk. Toen we op de catamaran naar Dubrovnik de informatie over de stad lazen stond daar ook de Blaviuskerk in. Wie dat nou weer is, reageerde ik. ‘Die ken ik’ zei Theo. ‘ Ikheb vroeger de Blasiuszegen gehad’ Enhijbegon een verhaal over hoe hij als jongetje die zegen kreeg. Tweekaarsen werden gekruisd voor zijn keel gehouden. Ik was stomverbaasd. Hier had ik’m nog nooit over gehoord. Bovendien,ik woonde een paardorpen verder, daar was dat gebruik beslist niet aan de orden. Nooit heb ik er iemand over horen spreken. Ik vroeg waar het voorwas. Theo dacht tegen enge ziektes. Wij lieten ons gewoon inenten reageerde ik nog.
Gisteravond zochten we het op, en verdomd Theo had gelijk. Inderdaad de gekruisde kaarsen. Niet tegen enge ziektes, maar speciek tegen keelaandoeningen. De zegen wordt altijd op 3 februari gedaan.
We zoeken Blasiuskerk opdie dezelfde als gisteren blijkt te zijn, met die korte mis, de broeder,de zon en de priester. Ook vandaag zijn ze er weer als wij komne. Opnieuw klinkt er mooi gezang. Nu herkennen we Blasius ook beter. Hij staat hier overal afgebeeld met en maquette van de oude stad ionder zijn linkerarm. De kerk is de moeite van het bekijken waard.
Vandaag geniet ik meer van de oude staddan gisteren.Het is vandaag ook beslist rustiger, daardoor zien we meer, het heeft er misschien mee te maken. We zijn blijdat we een extra dag in Dubrovnik geboekt hebben. Wedolen nog door een gedeelte dat we gisteren niet hebben geziien en verbazenons weerom over de vele zeer smalle stegen, plaatsjes en pleintjes.
We sluiten af met een stuk meeneempizza wat we op een bankje bij de hoofdingang opeten. We streven ernaar om acht uur in het appartement terug te zijn, want om negen uur is het donker. Op de treugweg komen we langs een begraafplaats die we bezoeken. Indrukwekkend door de grote stenen en enorme beelden en overal bloemen en kaarsjes. Bij de ingang van de begraafplaats is zelfs een winkeltjes waar allerlei soorten bloemen en artikelen gekocht kunnen worden. Mooi om te zijn, goed dat we het gezien hebben. Bgrafplaatsen zijn bijzondre plekken met een speciale sfeer die respect afdwingt en rust geeft.
Dan gaan we verder naar ons appartement. Het isvakantie! Tijd voor een biertje en een wijntje 🙂