De ZZP’er IK: de planner en de chaoot

door | 25 sep 2017 | Gerbrandy & Hollander

Hoi Ina,

Onlangs las ik het boekje Uurtje Factuurtje, over hardwerkende freelancers, creatieve ZZP’ers en hippe zelfstandigen die carrière maken zonder baas. De ZZP’er waarin ik mij het meest herkende, was de Chaoot. Dat was best confronterend, omdat ik het idee heb dat ik gestructureerd werk. Ik werk wekelijks de nodige lijstjes af. Zo houd ik het overzicht over mijn opdrachten.

Als ZZP’er moet ik zelf voor bijscholing zorgen. Ik heb immers geen baas die mij naar een cursus of nascholing stuurt. Soms volg ik een training of workshop, maar meestal ga ik op zoek naar een interessant boek. Dat kan een boek op mijn vakgebied zijn, zoals verhalende journalistiek, creatief schrijven, bloggen of sociale media, maar ik lees ook boeken over marketing, personal branding of ondernemen. Verder duik ik regelmatig in een vaktijdschrift. Op die manier probeer ik mijn vakkennis zo up-to-date mogelijk te houden.

Uurtje Factuurtje van Alex van der Hulst is een boek over ondernemen, maar met een knipoog. Het gaat over ZZP’ers met al hun verschillen en overeenkomsten. Het boek verhaalt over werkplekken, het kwijtraken van bonnetjes, nooit op vakantie kunnen, uitstelgedrag, waarom Jezus de ultieme zelfstandige was en waarom je als ZZP’er niet zonder huisdier kunt. In Uurtje Factuurtje worden niet alleen 16 verschillende zelfstandigen getypeerd, er staan ook leuke en leerzame interviews met bekende en minder bekende ZZP’ers in. Daarnaast komen de belevenissen van Annechien aan bod, een wanhopige zelfstandige met werkontwijkend gedrag.

Zoals ik al schreef, herkende ik mij het meest in de Chaoot. Niet wat mijn werkwijze betreft. Ik werk met deadlines, dat vraagt om een strakke planning. Het komt voor dat ik aan meerdere opdrachten tegelijk werk, vandaar dat ik veel met to-do lijstjes doe. Sommige opdrachten vergen een langere voorbereiding: daar begin ik al mee voordat ik een andere klus heb afgerond. Door alle acties die voor een project nodig zijn op te schrijven, voorkom ik dat ik zaken vergeet. Ook kan ik dingen afstrepen als ze klaar zijn. Lijstjes geven overzicht. En een goed gevoel!

Ik ben wel een chaoot als het om factureren gaat. Ik vergeet het gewoon. De laatste keer dat ik een factuur stuurde, was in februari. Schandalig, ik weet het. De stapel nog te factureren opdrachten wordt hoger en hoger. De lust om eraan te beginnen, wordt elke maand kleiner. Toch moet ik mij er een keer op storten: de boekhouder vraagt zich af of ik wel iets verdien en de bedrijfsrekening kan een financiële oppepper gebruiken. Aan de andere kant: als je één keer in het half jaar factureert, staat er voor de komende 6 maanden voldoende geld op je rekening. Dan is elke maand factureren niet nodig. Toch?

In het boek worden ook zelfstandigen omschreven in wie ik mij niet herken. Zoals de rijke zelfstandige (wel eens een rijke journalist ontmoet?), de saaie zelfstandige (never a dull moment) en de cafeïne zelfstandige (koffie? bah!). De zeurkous zonder personeel en de zelfstandige met boek zouden wel alter ego’s kunnen zijn. Vooral die laatste, want voordat ik Uurtje Factuurtje uit had, was ik alweer in een ander boek begonnen. Over personal branding. Daarover meer in een volgend blog.

Ina, jij werkt in loondienst. Welke trainingen en workshops volg jij om je vakkennis op peil te houden? En welke boeken lees jij voor je werk?