Dag zeven: Van Budapest naar Krakau

DSC08274
DSC08277
Vroeg in de morgen naar het station, het miezert nauwelijks merkbaar. Dat verandert als we eenmaal in de trein zitten. Het begint te regenen en niet een beetje ook. Het is grauw en mistig, uitstekend weer om te reizen, dat komt mooi uit. De eerste uren rijden we hetzelfde traject als we richting Budapest reden en in Katowice maken we een overstap. We rijden vooral door glooiend gebied en passeren of stoppen bij kleine stationnetjes, zonder uitzondering kleurloze, saaie naar onderhoud snakkende gebouwtjes. Plaatsnamen zijn boeiend om te lezen, zowel in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen. Uitspreken is een ander verhaal door de volgorde van letters die in de Germaanse taal ondenkbaar is. Hoe lastig maar leuk anders kan zijn. Hoewel we vandaag zo’n negen uur in de trein zitten, gaat het snel. We lezen, halen slaap in, genieten van het nieuwe uitzicht en vermaken ons met mede passagiers, vandaag vooral de vier Duitse vrienden die een hoop lol met elkaar hebben. De biertjes uit de restauratie maken het nog gezelliger. Later blijkt ons dat een van de vier blind is. Mooi om te zien hoe het uitgelaten stel hun vriend zorgvuldig bij het uitstappen helpen. Soms is het meer uitspringen, zo hoog de trapjes, zo laag het perron.

DSC08278
Eenmaal in Polen begint het weer op te knappen, breekt het zonnetje zelfs door. In Krakau of Krakow, is het precies zoals we het willen hebben. Droog, aangename temperatuur en jassen en vesten overbodig.We treffen het tot nu toe steeds geweldig met het weer. Het station van Krakau is groot, netjes, modern met nostalgische kantjes, mooi. Direct uit het station is een groot rond plein dat er verrassend en aantrekkelijk uitziet. Een combi van historisch en modern. Ons hotel staat aan het plein. Het interieur is terug in de tijd, een enorm contrast met ons vorige hotel dat juist strak en modern is. Deze kamer heeft iets van een vroegere huiskamer. De schemerlamp met franjes die wij thuis in de zeventiger jaren hadden, het sprei, het wandkleed aan de muur, de lopers in de gang, de krakende houten vloer en traptreden. Wij vinden het leuk. Niet voor thuis:)
Service van het hotel: alle dagen wordt het dienblad met koffie, thee, flesjes mineraalwater en snoepjes aangevuld. Zonder bijbetaling. Kijk, daar houden wij van:)
DSC08432
DSC08433
DSC08434
‘s Avonds maken we wandelend een eerste kennismaking met het leuke stadscentrum en geven onze eerste Zlotys bij de Mexicaan uit.