Een gezellige treinreis is het naar Trondheim. Vriendelijke volwassenen met leuke kinderen die zich heerlijk uitleven in het speelhuis. Geen gedonder, maar plezier. En juist omdat de reis zo lang duurt en het gezelschap in de coupe overzichtelijk is komt er dan al snel een gemoedelijke sfeer. Zo laat het kleine meisje ook aan ons haar fantastische (speel)bril met achteruitkijkspiegel zien en klappen wij net zo hard als de moeder van het jongetje dat zo goed een liedje over het Noorse alfabet kan zingen.
Ondertussen zien wij op het display in de coupe dat de buitentemperatuur oplopen. Vertrokken we om 12.15 in Bodo nog bij 13 graden. Tegen de tijd dat we in Trondheim aankomen zijn het er zeven meer. De zon schijnt inmiddels al uren helder en fel buiten. Die combinatie zorgt voor het normale zomerse beeld van korte broeken en mouwloze shirtjes. Dat was er in het Hoge Noorden niet bij, hoewel we daar beslist geen beroerd weer en ook zon gehad hebben.

We arriveren prachtig op tijd in Trondheim. Dat betekent dat we de volle overstaptijd van een uur hebben. We besluiten een klein stukje de stad in de gaan.Direct bij de uitgang van het station bevindt zich de haven waar de eerste lichtjes al ontstoken zijn. Samen met de prettige temperatuur oogt en voelt het perfect aan. Dus ja, weer foto’s gemaakt. En wat hebben we er al veel..
Treinrondreis 335

Via een grote brug steken we het water over en laten onze ogen even beelden pakken van een gezellig stukje centrum. Ik denk zeker dat het de moeite is om langer in de oude hoofdstad van Noorwegen te verblijven.
Maar deze reis zit het er niet in
Keurig op tijd zijn we terug om de sleutel van onze couchette bij de ticket office te halen. En wat ziet onze slaapwagon er netjes en gastvrij uit. Klein wastafeltje, paar flesjes water, handdoeken, oordopjes (!!) en een boekje over de NSB en twee kleine chocolaatjes. Nou, daar maak je bij mij dikke vrienden mee. Sophie wil de de kleine tabletjes persé samen opeten: ‘ voor een emotioneel moeder-dochter moment.’ Ik wist het altijd al, chocola is liefde en laat liefde geven:) Verschrikkelijk lief natuurlijk. Om het moment te rekken stel ik mijn gekochte chocoladereep ook beschikbaar, helaas dat vindt ze weer overdreven. Jammer, maar die reep komt wel op:):):)
De nachttrein is de tweede trein van de Noorse spoorwegen waar we gebruik van maken en we wilen geen andere meer. Toiletten keurig netjes, afval goed geregeld, meer ruimte voor de benen, uitgebreidere restauratie, kapstokken,speelruimten voor kinderen en gratis internet. Laten we wel zijn, comfort en hygiene maakt reizen nog aantrekkelijker.
We zijn erg in onze nopjes, jammer alleen dat we er zo kort gebruik van kunnen maken.
Treinrondreis 341

Vanmorgen 6.00 uur worden we gewekt om 6.30 de trein te verlaten. We zijn niet de enigen. Vanwege werkzaamheden aan het spoor bij Oslo kunnen daar voorlopig bepaalde treinen niet rijden. Bussen vervangen die trajecten. Gelukkig wisten wij dit al. De treinreiswinkel had ons de informatie gegeven en opgeschreven welke bus en aansluiting op ander station we moeten hebben. Het moet gezegd, dat hebben ze uitstekend uitgevogeld. Alles klopt als een bus. Geen stress of gedoe. Gewoon lekker koffie drinken op station Oslo tot de bus om 8.26 vertrekt. Sophie heeft ontdekt dat het gratis internetbereik van de Burger King groot is zodat het uur omvliegt. De rugzakken gaan voor de zoveelste keer op de ruggen, op weg naar Bergen.