Na het ontbijt van lekkere broodjes, yoghurt, cornflakes, muesli, fruit, koffie en jus d’orange vertrekken we richting metro om aan de oever van de Donau uit te stappen. lopend gaan we richting het parlementsgebouw, een imposant en prachtig gebouw.
20130913_105219

Er omheen is het een grote bouwput. Dat valt ons vaker op, aan de Pestkant wordt volop gerestaureerd en gerenoveerd. Dat geeft hoop voor de wat verpauperde delen. Vandaag ook veel werk in uitvoering te zien. We wandelen verder naar de Margitbrug, over de Donau, op weg naar Margit eiland.

DSC08204
Dit eiland van 3 km. lang, ligt in de Donau, precies tussen Pest en Buda in. Vernoemd naar Margaretha, de dochter van een voormalige Hongaarse koning, die op het eiland in een klooster zat. Een mooi eiland, veel groen, veel sporters, recreatiemogelijkheden, meertjes en een ‘ dansende’ fontein. Met veel plezier lopen we de 3 km. naar het andere eind en steken daar via een andere brug over naar Buda. Daar bezoeken we het oude stadsdeel Obuda. Klein, maar sfeervol. Dat lijken bruidsparen ook te denken, want binnen een kwartier zien we er drie. Vervolgens gaan we naar het nabijgelegen station. Bizar, het heeft twee perrons maar op het eerste staat een kleine kroeg. Door de openstaande deur kan ik zien dat de mannen het erg naar de zin hebben. Een foto maken durf ik niet, wel van de buitenkant. Mijn lef en brutaliteit is aan grenzen gebonden.
DSC08231
Met het boemeltreintje, gezeten op gestoffeerde bankjes, leggen we het korte traject af. Langs de oever aan Buda zijde lopen we naar de Bridge of chain waar we de oversteek terug naar Pest maken. Onderweg zien we opnieuw genoeg dat de moeite waard is om te fotograferen of over van mening te verschillen. Terug in Pest pakken we de metro, nu richting de Stepfanusbasiliek, de grootste kerk van Budapest, vernoemd naar de eerste christelijke koning van het land. Zijn gemummificeerde rechterland wordt jaarlijks nog in een processie meegedragen…De basiliek is beslist de moeite van een bezoek waard, evenals de beklimming van de 300 treden naar de koepeltoren. Het geeft een prachtig uitzicht over Budapest. Tenslotte gaan we naar het nieuwe, moderne autoloze centrum. De voeten hangen aan draadjes, de terrasjes lonken. Onderweg door een parkje zien we nog een boompje met ijzerwerk, waar talloze slotjes aan vastgemaakt zijn.
20130913_145405

Bekend fenomeen, door geliefden gedaan, waarna het sleuteltje wordt weggegooid. Voor ons niet nodig, wij zijn getrouwd en hebben handtekeningen gezet. Daar is meer dan een ijzerzaagje voor nodig om het te verbreken;) Na een pizza gegeten te hebben in een tent met onverschillig personeel keren we terug naar het hotel. Morgen wordt een reisdag naar Polen. De afwisseling bevalt ons heel goed. Een dag treinen is tevens een dag om wat bij te komen, we lopen en sjouwen namelijk heel wat af. We zien daardoor wel heel veel. We verlaten morgenochtend met een voldaan gevoel Hongarije. Tot in Polen 🙂