Een genietend blote kuiten en armen dagje. Warm dus.
Vandaag willen we naar Buda, het gedeelte van de hoofdstad aan de andere kant van de Donau. Buda is het oude, historische deel van de stad. Pest, waar zich het station en ons hotel bevinden bevat meer moderne gebouwen en winkels. In het metrostation pak ik het fototoestel om een foto te maken als Theo de kaartjes koopt. De knul achter het loket ziet mijn camera en houdt mij in de gaten en verbiedt het me luid, duidelijk en onvriendelijk als ik wil afdrukken. Geen idee van de reden, misschien staan een paar van zijn puistjes op knappen, wilde ik ook nooit op de foto. Bij de stempelautomaten neemt personeel de kaartjes over, zij stempelen af. De roltrappen zijn ook hier gigalang, de metrostations smoezeliger. We komen bij de Donau uit en wandelen over de chain-bridge naar de overkant. In Buda gaan we met een kabeltram de berg op waar we uitkomen bij het paleis, een groot complex waarvan een groot gedeelte nu dienst doet als musea of galerie. Bij het gedeelte wat nog wel de paleisfunctie heeft staan overal wachten opgesteld. De wisseling ervan maken we mee, blijft altijd weer een bijzondere, maar eigenlijk merkwaardige ceremonie. In ieder geval leuk om mee te maken. Wij waren er vandaag op tijd bij en dat blijkt een geluk. Een groot gedeelte waar we ‘s morgens nog vrij konden wandelen en rond neuzen werd later afgezet: overal beveiliging en politie. Vandaag en de komende dagen zijn de Buda wijnfeesten. Gelet op het grote aantal neergezette wijntappunten gaat er een lekkere slok gedronken worden. Ons volgende doel is de Matthiaskerk, een plaatje! zo mooi, alsof ze er vanmorgen nog een lapje over gehaald hebben. Niks geen vieze zwarte aanslag, prachtig. Het bijzondere dak met de raaf die een ring in zijn houdt, we zagen het eerder. Echt een schitterend gebouw. Ook van binnen!
20130912_123608 20130912_123558
Ernaast ligt het vissersbastion, ook een meer dan bezienswaardig bouwwerk met zeven torens, verwijzend naar vroegere Hongaarse stammen.
DSC08168

Vanuit de grote toren hebben we een geweldig uitzicht over de Donau en Pest. Zeker door het heldere weer. We genieten. De toegenomen levendigheid door muzikanten draagt beslist bij. We wandelen verder, steeds is er iets nieuws te zien. We pakken een paar terrasjes en dalen later lopend af naar beneden, waar we via de bridge of chain in Pest aankomen en de metro weer nemen. In het centrum gaan we fijn een tijdje op een terrasje zitten en genieten van de stadsdrukte en muzikanten.

Een speciaal Hongaars instrument. Ik heb het gevraagd, heb een antwoord gekregen en ben het vergeten. Sorry 🙁
Budapest heeft echt twee kanten: oud en nieuw, verzorgd en vies. De ene straat kan enorm verschillen met de volgende. Hier in het centrum van Pest zien we veel meer rotzooi op straat en zwervers, maar ook een schitterend winkelcentrum met een van de mooiste boekwinkels die ik ooit gezien heb. Fijn dat we hier morgen nog een dag zijn.  DSC08170