Dag vijf: Van Narvik naar Bodo

We hebben een lange dag achter de rug. Ontbeten we vanmorgen nog heel gezellig met een Zwitserse in Narvik, vanavond laat zijn we aangekomen in Bodo.

Om tien over vier ‘s middags nemen we de bus naar Bodo. Voor die tijd wandelen we door een stukje Narvik dat we nog niet hebben gezien. Opvallend in het stadje zijn de vele herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Er is toen een belangrijke strijd gestreden tegen de Duitsers die gewonnen werd.
Veel mooie huizenbouw zien wij niet. Er is veel achterstallig onderhoud. Maar ja, met al dat hout blijf je bezig. Opvallend is ook de practische kleding waarin mensen gekleed zijn. Hakken, leuke rokjes, ik heb ze nauwelijks gezien. Misschien door het klimaat, maar mogelijk ook door de hoogreverschillen in het stadje, veel klimmen en dalen. Onze kuiten zijn er beslist door gegroeid;)
Omdat het heerlijk weer is besluiten we nog een tijdje bij het water te gaan zitten. Het blijkt een superidee. In een baai, met uitzicht op een Ford, zittend opgrote stenen die het aanzien van versteend hout hebben, is het heerlijk toeven in het zonnetje. Als we later naar het busstation lopen zien we ‘onze’ berg van gisteren nog. De top is nu goed te zien. Met hoopjes sneeuw… we moeten die op een haar na gemist hebben..
Treinrondreis 292

De busreis naar Bodo is fantastisch. De Fjorden, de vele besneeuwde bergen. De massieve rotsen, het water. Het is genieten. Steeds is het van ‘Kijk daar eens!’ Halverwege rijdt de bus zowaar nog een veerboot op, weten wij veel… en zo varen we nog ruim een half uur tussen de Fjorden naar een andere oever. De rit van zes uur is zo om. Lastig vinden wij wel dat de chauffeurs, er is onderweg een wisseling, alleen maar Noors spreken. Iets wat ons hier vaker opvalt. Ook in treinen is het Engels een uitzondering. Zo krijg je natuurlijk wel verrassingen, zoals de boot…
Treinrondreis 302

In Bodo komen we tegen 23.00 uur nog in het licht aan. Het hotel vinden geeft wel wat gedoe. De routebeschrijving die we van de Treinreiswinkel hebben gekregen gaat uit van aankomst op het treinstation, wij arriveren op het busstation een eind verder.
Het dienstdoende personeelslid stond op punt van vertrek en zat al lichtelijk in de rats. Buiten is het nu donker. Een groot verschil met Narvik waar het de hele nacht licht bleef.
Nu bijna slapen, morgenochtend willen we Bodo, een havenstadje, nog voor een paar uur in. Daarna nemen we de trein richting Trondheim. Daar stappen we morgenavond op de nachttrein. Via Oslo gaan we dan naar Bergen. Daar blijven we een paar dagen.