We hadden besloten om vandaag een ietsje uit te slapen en daarom het ontbijt om 9.30 besproken. In dit pension is dat nodig. De ruimte voor de ontbijttafeltjes is zo klein dat alleen door spreiding alle gasten in alle rust en ruimte van het ochtendmaal kunnen genieten.
Treinrondreis 404
Pension ‘Skansen’
Gelijktijdig met ons ontbijt een Amerikaanse, nu woonachtig in Londen. Ze heeft vannacht slecht geslapen door de herrie buiten.Dronken muzikanten sloegen de toetsen op de saxofoon niet meer goed aan, geschreeuw, een buurtbewoner die de politie dreigde te bellen. Hebben wij daar ook last van gehad? Sophie sliep als een blok en ik hoorde wel het een en ander, maar vond mijn te zachte matras lastiger. We voeren een gezellig gesprekje. Ze blijkt een groot liefhebster van klassieke muziek en vertelt over het speciale concert vanavond waar vele muzikanten muziek van de componist Grieg komen spelen. Grieg komt uit Bergen. Dat wist ik. Vroeger maakte ik elke muziekles kennis met een andere componist. De muziek van Grieg kon ik erg waarderen, waarom weet ik niet meer.
De Amerikaanse vertelt dat ze gisteren met het treintje van Flam naar Myrdall is geweest. Ze vond het verschrikkelijk, hoewel het uitzicht absoluut mooi was. Veel te veel toeristen die over elkaar heen gingen voor de mooiste foto’s. Nee, zij zou het niemand aanraden. Kijk, dat willen wij natuurlijk horen;)
Ondertussen worden we van een heerlijk ontbijt voorzien door een meisje met Russische nationaliteit. Een studente die hier een opleiding tot designer volgt. Met haar werk in het pension verdient ze wat bij. Zo schat ik de andere werkende jongeren in het pension ook in, allemaal studenten.Het pension heeft ook wel iets van een studentenhuis.De sfeer die er hangt, de wc’s en douches op de gang die gedeeld moeten worden. Leuk, de verschilende onderkomens die Sophie en elke nieuwe plaats tegenkomen.
Ondertussen verlaat het groepje Japanners dat in de woonkamer heeft ontbeten die ruimte. Tijdens hun ochtendmaaltijd hebben ze naar het zwemmen op de olympische spelen gekeken. Weet niet welk onderdeel, maar zag dat Japan het beter deed dan Nederland. Ze volgden het licht opgewonden. Olympische spelen, ik heb de prachtige opening in Londen nog op tv gezien. Daarna niets meer.
Ze laten hun bekende origami gevouwen vogeltjes achter. Toen ik jaren gelden de Vierdaagse van Nijmegen liep, deelden Japnners gedurende de lange wandeltochten die vogeltjes uit aan mede wandelaars. De ontvanger wordt daarmee geluk gewenst kan ik mij herinneren.
Wij wensen de Amerikaanse na ons uitgelopen ontbijt een heel plezierige dag toe en gaan ons klaarmaken voor het dagprogramma.

Daarover vertel ik morgen, nu……slapen.