Op tijd uit bed; fris in het vel en fris in de kleren. Rugzakken op orde, ontbijten en op weg naar het station. Nu zijn we er zo..tja als je maar weet hoe apparaten en systemen werken hè. Gelukkig heeft één van ons twee een heel goed richtingsgevoel en kan de ander zich dan heel goed schikken en volgzaam opstellen. Bijzondere momenten in de relatie;)
Het enorm grote, mooie station is nu gezellig druk en op de openbare piano wordt door een jongen gespeeld. Het geeft een sfeer een beetje meer. We zijn lekker op tijd, zoeken een strategisch plekje en gaan lekker mensen kijken. Altijd een onderhoudende bezigheid. En zo verstrijkt de tijd.

DSC08084
DSC08083

De trein naar Budapest staat ruimschoots op tijd op het elektronische bord, alleen niet vanaf welk perron. Pas een kwartier voor vertrek komt het in beeld. Slecht voor mijn zenuwen zoiets. We vertrekken op tijd uit Praag en hebben vrijwel de hele rit naar Budapest de zespersoons coupé voor ons tweetjes. Ik maak het mij gemakkelijk; schoenen uit en de voeten op de tegenoverliggende bank of Theo’s schoot. Het wordt een knus traject. De stationnetjes die we passeren zijn zonder uitzondering klein en gedateerd. Veelal een armoedig aanzien. Leuk om te zien hoe het treinvertrek nog door een stationschef met rode pet en spiegelei gegeven wordt. Zoals dat bij ‘ons’ in vroeger tijden gedaan werd.
20130911_153546

Na ongeveer 4,5 uur treinen passeren we de Slowaakse grens. Vandaar duurt het nog 1,5 uur tot de Hongaarse grens. Om kwart voor vijf komen we in Budapest aan. Geen groot, modern station, zoals we eigenlijk verwacht hadden. Het eindstation ziet er van binnen eenvoudig, gedateerd, stoffig, rommelig, wat vies uit. Vrijwel direct na het uitstappen worden we meerdere malen aangesproken. Of we al een hotel hebben. Door de gelezen informatie waren we al gewaarschuwd, ook voor slimme geldwisselaars. We maken ze snel duidelijk dat we geen interesse hebben. Buiten het station is het een grote bouwput waar we omheen moeten lopen. De weg naar het hotel laat ons zien dat dit een heel andere stad is dan Praag. Meer rotzooi op straat, minder verzorgd. Armoediger is de eerste indruk. Dit soort verschillen maakt een stedenreis natuurlijk aantrekkelijk. Benieuwd wat we de komende dagen nog gaan zien en meemaken!
Het hotel ziet er prima uit. De buitenkant is schoon is vergelijking met de gebouwen links en rechts. Binnen heeft het hotel een bijzondere indeling, maar de 185 euro per nacht voor onze kamer, zoals op de prijzenlijst in de kast hangt hebben wij bij lange, lange niet betaald. Doet alleen de gek.
DSC08189
Vanavond hebben we een eerste rondje gemaakt en een prachtig ultra modern winkelcentrum gezien met stopcontacten voor het publiek om apparaten op te laden. verder zien we dat je inderdaad hier spotgoedkoop kan eten. De Mc Flurry van ca. 1,20 euro kunnen we niet laten lopen 🙂