Waterdichte schoenen, een vest en mijn regenjas: ik kan vandaag niet zonder in Berlijn. Het komt echt met bakken naar beneden. Jammer, maar op het strand zou dat vervelender zijn. We gaan met de S-bahn naar Branderburger Tor, want die moeten we natuurlijk gezien hebben.

DSC08613 DSC07875

Vandaar lopen we naar de Reichstag. We staan daar watertrappelend in de rij tot we aan de beurt zijn, dan horen we dat we dat we hadden moeten reserveren. Kreun, wie had ons dat thuis ook alweer verteld. Het kan alsnog aan de overkant waar ook een lange rij staat. Hebben we geen zin in, we zetten het op ons lijstje voor een volgende keer Berlijn. We zwemmen een koffietent binnen en zetten daar een nieuwe koers uit. We lopen langs de herdenkingskruisen van hen die de vlucht van Oost naar west over de muur niet overleefd hebben. En bijzonder is het Holocaust monument dat we later passeren. Het neemt een enorme oppervlakte in beslag, je kunt er vrijwel letterlijk niet omheen, je moet het wel onder ogen zien. Op de foto staat maar een deel.

DSC08619

Via Unter den Linden gaan we naar het DDR museum. Het is niet echt groot, wel echt druk. Tja, als her buiten regent…Leuk om bezocht te hebben, het heeft iets van het Museum van de 20e Eeuw. Hier laat het veel over het leven van  de burgers in het voormalige Oost-Berlijn zien, de politieke praktijken en de ontwikkelingen die leidden tot de val van de Muur. Als we het museum uitkomen zien we de rondvaartboot aan de overkant en stappen in.

DSC08633 DSC08631

Het tochtje over de Spree duurt een uur, maar is in feite een half uur heen en een half uur terug. Terwijl we nog een kwartier op het vertrek van de boot wachten krijg ik een dipje, ik geef eraan toe door even lekker mijn hoofd op mijn armen op tafel te leggen. Even oogjes toe. Theo past op. Het boottochtje is aardig, maar de gids irritant. Ze praat ontzettend snel en op een manier waardoor ik regelmatig een hyperventilatie aanval verwacht.Het luistert heel vervelend. Prettiger als ze haar mond houdt. Na de boot gaan we naar het Mauermuseum. Dat willen we echt gezien hebben. De moeite! speciaal, eigenlijk komisch is het checkpoint Charlie.

20130918_165338

Nog steeds aanwezig en bemand. Het is een leuke publiekstrekker tegenover een buiten (foto)expositie over de muur en een (wel kaartje kopen) panorama over het gesplitste Berlijn dat een indruk probeert te geven over het leven bij en met de Muur op een fictieve novemberdag in de 80-er jaren.

 DSC08662

Het is al over zessen als we besluiten naar het hotel te gaan, weer met de S-Bahn.
Berlijn is vergeven van de bouwputten. Het gaat niet onaardig met de economie in Duitsland weten we. Dit bevestigt het wel, het maakte niet uit waar we waren, overal waren bouwvakkers aan het werk. Een heel drukke stad ook met veel hoogbouw, vaak strakke gebouwen. Gelukkig heeft de stad ook veel monumentale  panden die de moeite van het bekijken waard zijn. Wij hebben slechts een eerste indruk gekregen.
Begin van de avond zijn we  terug in het hotel, onderweg hebben we wat eten gekocht en gaan lekker een avondje bedhangen. Morgenochtend hebben we nog de tijd om de directe omgeving te bekijken. Rond 13.00 uur pakken we de trein naar Amsterdam. Morgenavond thuis!