Aan het eind van de middag gaan we op pad richting het Operahuis. Het Operahuis is gebouwd in 2008 en stijgt als een ijsberg boven het water uit. Vanaf het hellende dak hebben we een prachtig paronamisch uitzicht over Oslo en een fjord. Omdat inmiddels de zon regelmatig tussen de wolken schijnt geven de wit/grijze marmeren stenen het verblindende effect van ijs en sneeuw. Het is werkelijk een artectonisch hoogstandje, prachtig. We belopen en bekijken het buiten van alle kanten en zitten zelfs nog een tijdje heerlijk te soezen in het zonnetje op een schuine kant van de ‘ijsberg’. De binnenkant was eveneens vrij toegankelijk, natuurlijk maakten we daar gebruik van. Een aanrader, het Operahuis!
Treinrondreis 683
Na een dag kriskras in Oslo rond gelopen te hebben zijn we redelijk murw. We hebben veel gezien en veel gedaan en daardoor een aardig beeld van Oslo
Helaas, hoewel er veel moois te zien is, is het niet echt onze stad. De enorme bouwput rondom het station is uiteraard geen fraaie blikvanger en de gebouwen er omheen helpen ook niet echt. Hoog en strak. Het neemt het zicht op de lucht weg. De gebouwen geven de indruk van snel en goedkoop, fantasieloos. Het mooie gedeelte ligt iets verder. Toch, de indruk van een strakke, zakelijke stad blijft.
Treinrondreis 689
Wanneer het weer ‘s middags zonnig wordt en het stadsleven volledig op gang is, komt er meer sfeer, maar het echt gezellig bruisende ervaren wij niet. Niettemin is het absoluut en fijne dag geweest met indrukken en belevenissen die we niet hadden willen missen!
‘s Avonds overnachten we in een comfortabel hotel, dat we de volgende ochtend vroeg moeten verlaten voor de trein maar Kopenhagen. Voor het uitchecken vullen we nog een tas met broodjes, beleg en fruit om het ontbijt later in de trein te nuttigen. Het wordt een reis waarin onze ogen regelmatig dichtvallen en onze hoofden wegzakken. Woensdagmiddag om half zes komen we aan in de hoofdstad van Denemarken en lopen naar het hotel dat op nog geen vijf minuten van het station ligt.
We voelen ons opnieuw energiek en vol wakkere zin. Hup, Kopenhagen in!