Met regenjas en plu verlaten we het hotel, maar blijkbaar hebben we ook hierboven goede vrienden, want nog geen 10 minuten later stopt de overvloedige nattigheid. De regenspullen kunnen in de tas. Het wordt wederom aangenaam wandelweer. Het plan is om naar de Joodse wijk te gaan. Met de plattegrond gaat dat prima, alleen..wat moeten we precies verwachten? We komen in een ouder deel, wat op zich leuk is om te zien, maar wat maakt de wijk nou zo speciaal? We komen er niet goed uit en besluiten het te laten voor wat het is en lopen richting het enorme kasteel. Onderweg ziet Theo nog een restaurant met een paar menora’s op de ramen afgebeeld: Joods! We maken een foto, een mens moet wat. Het kasteel is dicht, zoals ook de fabriek van Schindler dat is. Maandag..vooral de fabriek had ik nog graag willen zien. Ik heb de film een paar keer gezien, heftig. Een deel van de film is in de Joodse wijk opgenomen.

DSC08527
DSC08528

Het kasteel ziet er aan de buitenkant prachtig onderhouden uit en vanaf de binnenplaats hebben we vanaf verschillende kanten een mooi uitzicht over de omgeving.
Onze voeten vertellen ons in niet te negeren signalen dat ze het wel gehad hebben. We komen ze tegemoet door naar een terrasje te wandelen. Nog niet gezegd, maar de herfst heeft hier al duidelijk zijn intrede gedaan. Bomen in herfstkleuren, veel bladeren op de grond, kastanjes zelfs.
Op het terras genieten we nog een maal van de sfeervol verlichte gebouwen, de gezelligheid en de jongens op straat die een knap staaltje breakdancing laten zien.
Als we in het donker door het park teruglopen naar ons hotel, komt ons een jongen tegemoet: ‘Hello tourists’ roept hij. ‘Hello’ roep ik spontaan terug. ‘ Die ziet natuurlijk het fototoestel om mijn nek hangen’, zeg ik tegen Theo. ‘ Het blijft uitkijken’, zegt hij die beroepshalve soms geen hond vertrouwt ‘ Die knul leidt je vrolijk af en z’n vrienden beroven je. Gelijk tackelen die lui’. Dolgelukkig dat ik al mijn spullen nog heb, loop ik nog vrolijker door;)

Morgenochtend vertrekken we om 10.00 uit Krakau. In Warschau moeten we overstappen en hebben daar anderhalf uur voor. Begin van de avond komen we in Berlijn aan.
Bis dann!