Slechts een paar dagen in deze stad willen we zoveel mogelijk zien. Thuis hadden we al bedacht wat we zeker zouden bezoeken. Ter plekke loopt het vaak anders. Gisteren was het zondag, gelukkig waren er wel een paar winkeltjes open zodat we broodjes voor onderweg konden kopen.
In de kleine zaak waar wij binnen treden staat een leuke verkoopster. Hartelijk, open en zin in een praatje. Dat gaat eerst over de broodjes; welke zijn echt honderd procent vegetarisch. Sophie en ik nemen geen elk risico. Het wordt de spinazie mozzarella baquette. Lekker! Het meisje vertelt dat ze uit Noord Noorwegen komt, hier werkt en dat als we idiote Bergenaren willen zien, we met kerstmis terug moeten komen. Echt, alle remmen gaan dan los en je ziet de meest maffe taferelen. Als ze het kon filmen… Ze ligt al dubbel van het lachen wanneer ze er over spreekt. We verlaten vrolijk de winkel.
Het plan is om naar het ‘ VVV’ te gaan. Voor het gebouw staat een hop on-hop off bus en, hup, we stappen in en krijgen in een uur durende rit, met behulp van koptelefoontjes, een aardig beeld van de stad. Te voet is dat niet zo snel te doen en dat willen we ook niet. Zo is het prima. We rijden langs de havens, langs kerken, musea, openbare gebouwen, parken, oude en nieuwe gebouwen. Prachtige panden staan er tussen. En niet te vergeten de leuke doorkijkjes in smalle stegen.Het uur vliegt om en bijna de hele middag ligt nog voor ons.

Treinrondreis 461
Wel volgens ons programma gaan we met de floybanen de berg Flohen op. Het Noorse streepje door de o lukt me overigens niet, dit voor de pietlutten onder de bloglezers:) Het korte ritje met een soort van trammetje is machtig. Startend onder de grond rijden we razendsnel naar boven en buiten. Het zicht op de stad in helder weer is overweldigend mooi. In korte tijd ligt die ver in de diepte. Het zijn beslist ‘wauw’ momenten.
Bij de aankoop van een instapticket kregen we ook een wandelkaart met wandelroutes. En dat is precies ons plan. Bij het eindpunt van de Flohbanen is een treden plateau met een magnifiek uitzicht op de stad Bergen, een aantal van de zeven omringende bergen en de fjorden. Een terrasje met een kop koffie voegt nog iets lekkers toe. Daarna wandelen Sophie uren door verschillende routes te combineren. We komen bij mooie meertjes, en verbazen ons steeds weer over het andere uitzicht vanaf nieuwe hoogten. Pauze houden we bij een klein meer op een grote platte steen. In dit seizoen met het prachtige weer is het onmogelijk om een plek als deze zonder andere bezoekers te delen. Het is niet hinderlijk. Regelmatig kunnen we de stilte die de hogere en ijlere lucht in zich draagt voelen. Er gaat een rust van uit die ik persoonlijk als heel pretttig ervaar.
Treinrondreis 469
De terugweg naarde stad leggen we wandelend af. Het is goed te doen, we raken bedreven in het remmend afdalen;) En steeds is er iets nieuws te zien. Begin van de avond bereiken we de stad. Sophie gaat later nog even alleen de stad in waar ze geniet van een bandje en de aanblik van een grote groep Noorse Hells Angels.
Ik wil even met het thuisfront bellen. Een bijzondere dag in onze vakantie.
Vandaag, maandag is de laatste dag in Bergen. We gaan in ieder geval Skansen, het oude gedeelte van Bergen bezoeken. Gisteren met de bus kwamen we er al langs. Ons pension staat er niet ver van af. Diverse van mijn vriendinnen kennen de ‘Dina’ trilogie. Daar moet ik steeds aan denken. Door het lezen ervan groeide het verlangen om de stad eens te bezoeken. Ik ben heel blij hier nu te zijn.