Dag één: Stockholm

We hebben een leuke overnachting op de boot met een prachtig uitzicht. Het schip is oud en sfeervol. Onze hut klein, maar groot genoeg voor een nacht. Vervelend is alleen dat het patrijspoortje niet open kan. Het is warm in Stockholm en ‘s morgens bij het ontwaken ben ik nog net niet dood door zuurstofgebrek. Ik zet de deur naar de gang open met een rugzak ervoor om te voorkomen dat de deur weer dicht valt.

Treinrondreis 025
Op het schip komen we een Nederlands gezin tegen. Zij zullen de stad zonder hun oudste zoon verlaten. De jongen blijft achter voor een half jaar studie. We hebben een fijn gesprek met bijzonder vriendelijke mensen.
Na een eenvoudig, prima ontbijt checken we uit door de sleutel op de balie te leggen en vertrekken lopend naar het dichtstbijzijnde metrostation. In nauwelijks tien minuten zijn we op het centraal station waar we onze rugzakken in kluisjes proppen. Het lukt net, maar met flink duwen krijgen we de deurtjes dicht en de rest van de dag onze handen vrij. We begeven ons per voet, onder de stralende zon naar Gamla Stan, het oude gedeelte van Stockholm. We zijn niet de enigen. Het is overduidelijk een grote toeristische trekpleister. In de ‘ hoofdstraat’ staat souvenirswinkel na souvenirswinkel. Ik geloof die zooi wel en nadat Sophie een sticker van de stad heeft, is ze ook tevreden en kunnen we de zijstraten induiken, die zijn beduidend rustiger.
Treinrondreis Scandinavie
Het is warm en mijn zonnebril en onze flesjes water zijn onmisbaar. De gekregen tip opvolgend bezoeken we de wisseling van de wacht. We hebben vooral zicht op de fanfare. Mooi om te zien hoe strak en gelijk alles gaat en daarbij hoe een aantal jonge vrouwen duidelijk nerveus, dus hoogstwaarschijn nieuw zijn. Saillant detail,een van de meisjes draagt witte goedkope wegwerphandschoentjes zoals ze bij mij op het werk door de zorgasistente gebruikt worden bij het verschonen van clienten. In de hete zon moet het geen prettig en makkelijk spelen zijn op het blaasinstrument. Knap, hoe ze het eraf brengt. Een deel van de muziek kan ik slecht horen, er begint een Japanner naast mij op kauwgom te kauwen, smakkend met zijn mond open. Ik hoor het speeksel door zijn mond heen kletteren, als spattend water tegen het deurtje van de ronddraaiende wastrommel.
Treinrondreis 075
De wisseling van de wacht voor het koninklijk paleis is leuk om mee te maken en natuurlijk maken we de nodige fotos. Kijken naar mensen is trouwens ook boeiend. Opvallend is het grote aantal jongens/mannen in de hoofdstad dat met een scheiding in het korte, gekapte haar loopt. Ik vertel het Sophie en daarna zien we er twee keer zoveel. De hele middag zwerven we door de oude en nieuwe stadsdelen, lopen langs wateren, over bruggen, door parkjes en bezoeken een kerkje.
Treinrondreis 063
De Mc Donalds is ideaal om gratis te kunnen plassen. Uiteindelijk komen we aan het eind van de middag terug op het prachtige station, waar volop verbouwd wordt, halen onze rugzakken uit de kluisjes en gaan op zoek naar het perron voor de nachttrein naar Narvik in Lapland.