Volgens plan vandaag om 9.00 uur bij de kassa van de Joodse Begraafplaats en inderdaad geen wachtrij, we zijn direct aan de beurt. Met het toegangsbewijs kunnen we ook de vijf synagogen in de buurt, de Praagse Joodse Stad, bezoeken. De eerste maakt indruk met al zijn muren waarop de namen van ruim 77.000 Joden geschreven staan: allen uit de Joodse wijken, de omgeving en in de 2e W.O. gedeporteerd. De andere synagogen laten, naast het interieur,veel zien over rituelen rond geboorte, dood en huwelijk zien en de vele gebruiksvoorwerpen. Theo slikte even toen hij het mes zag dat voor de besnijdenis werd gebruikt. Een nachtmerrie bij daglicht, ik houd even zijn hand vast;)
Ook is er aandacht, veel fotomateriaal en zijn er tekeningen over en van Joden in de oorlog. De begraafplaats met stenen van zes eeuwen terug is groot en bijzonder omdat het vooral een bende neergesmeten stenen lijkt. Alles schots en scheef met onkruid ertussen. Eigenlijk wel bizar, maar dat is historie met zijn restanten wel vaker.
Na dit alles een koffietent in waarna we de Charles Bridge overlopen. Een prachtige brug met links en rechts grote beelden van heiligen. De brug zelf is een feestje, overal straatkunstenaars, muzikanten en verkoopstalletjes. Echt een groot plezier om daar het water te overbruggen. En waar toeristen zijn, is het werkgebied van bedelaars. Misschien moeten ze eens over de paar aanwezige religieuze beeldjes wrijven, waarbij een wens gedaan kan worden?
DSC07970
DSC07969

Ik doe het niet, vind het lui denken, geloof in zelfverantwoordelijkheid.
Over de brug gaan we op zoek naar de John Lennon Wall. Dochter Sophie is er anderhalve maand geleden geweest en nu zouden wij gaan kijken of haar krabbels er nog staan. Helaas wij zien het niet, er is vast overheen geverfd. Wel leuk om de muur te zien. Een slimme jongen met een aardige stem probeert er met zijn J.L. liedjes een extra centje te verdienen.
DSC07982
Wij gaan verder. We werpen een blik in de prachtige St. Nicolaaskerk, eten wederom een heerlijk broodje gezond bij de Subway en beginnen de beklimming naar de Praagse Burcht, een groot complex van kerken en paleizen. Heel erg de moeite van een bezoek waard. Zoveel te zien: van schitterende kathedraal tot bijzonder harnassenmuseum en van kroonjuwelen tot martelwerktuigen. En niet te vergeten het leuke ‘ Gouden Straatje’ met prachtige, kleine huisjes, zo ingericht dat je echt wel foto’s wilt maken. Vanaf de Burcht is het uitzicht op Praag en de Moldau heel mooi. Helaas begint het in de loop van de middag te regenen, gelukkig hebben wij een paraplu en regenjas mee. Terug naar de brug komen we een vegetarisch restaurantje tegen waar we gaan eten. Heel speciaal: we krijgen een groot ijzeren bord met vakjes waarin alle gangen, van soep tot nagerecht tegelijk opgediend worden. Zo stond het bij de ingang al aangegeven. Theo moet terugdenken aan zijn diensttijd, ik aan mijn studententijd. Vooral door de linzen die ik toen vaak at. De terugweg over de brug is heel anders door de plensregen en de afwezige sfeermakers, blij dat we weten hoe het kan zijn.
Als laatste willen we het veelbesproken Fred en Ginger gebouw nog zien.