Beweging en buitenlucht: mijn wapens tegen de ‘R’ in de maand

door | 18 sep 2017 | Gerbrandy & Hollander

Mijn wapens tegen de ‘R’ in de maand zijn beweging en buitenlucht. Door twee keer per week met mijn hardloopgroepje te trainen en elke dag een lekker stuk te wandelen met de hond, hoop ik in de winter de nodige weerstand op te bouwen. Verder slik ik nog wat vitamine C bij. Maar dat pas als de herfst in alle hevigheid is losgebarsten.

Ina, je schreef in je blog dat jullie vroeger levertraan slikten voor een betere weerstand. Nou, die ellende is ons bespaard gebleven. Mijn moeder kreeg in haar jeugd wel levertraan, maar vond dat zó vies, dat haar kinderen het niet hoefden in te nemen. Liever perste ze een paar sinaasappels voor ons uit, voor de nodige vitamine C. Soms maakte mijn moeder schaaltjes met banaan, mandarijn, peer en appel klaar, met een flinke scheut Roosvicee eroverheen. Heerlijk!

Als we wel eens grieperig waren, kregen we vlak voor het naar bed gaan een glaasje brandewijn met heel veel suiker, dat we langzaam moesten oplepelen. Dat was zo lekker, daar fakete je een verkoudheid voor! Na de brandewijn kon je heel goed slapen en de volgende dag voelde je je gegarandeerd een heel stuk beter. In de huidige samenleving is dit recept misschien niet verantwoord voor kinderen, maar volgens mij helpt het beter dan alle anti-griepmiddelen van tegenwoordig.

Ik probeer nu mijn weerstand op peil te houden door de twee B’s: bewegen en buitenlucht. Onze hond Tripple is daar een goed hulpmiddel bij. Ik wandel elke dag een half uur met hem, ook als het koud, nat of donker is, of, zoals deze week, het heel hard waait. Als ik een keer geen zin hebt, zorgt Tripple er wel voor dat ik zin maak. Meestal geniet ik van onze wandelingen, ook als het minder mooi weer is. Ik ben lekker in beweging en mijn lichaam maakt door blootstelling aan (zon)licht vitamine D aan, ook in de winter.

Hardlopen met koud weer vind ik geen probleem en als ik een keer natregen, vind ik dat ook niet erg. Ik denk echt dat wandelen en hardlopen bijdragen aan een goede weerstand. Bovendien vind ik het fijn om frisse lucht in te ademen, alleen daarom al voel ik mij gezonder. En: in de winter, als iedereen op een kluitje zit, wemelt het van de virussen en bacteriën om je heen, die een aanslag doen op je weerstand. Eenmaal buiten heb je geen last meer van die ‘vieze beestjes’.

Als het echt herfst is, slik ik vitamine C bij. Ik ben niet zo’n fruit-eter en zo’n pilletje bij het ontbijt is lekker gemakkelijk. Ik ben pas met supplementen begonnen na de geboorte van onze kinderen. Ik was vel over been en mijn weerstand liet mij in de steek: elk virusje dat voorbij kwam, pakte ik op. Ik kon dus wel wat extra’s gebruiken. Met de twee B’s, het vitaminepilletje en mijn gezonde gewicht van nu moet ik zeggen – laat ik het afkloppen – dat ik de laatste jaren weinig ziek ben geweest. Soms komt een verkoudheidje voorbij waaien, maar dat kan mijn weerstand goed handelen. Laat die winter maar komen!