Aanmelding 100-100-100

door | 6 mrt 2016 | 100 - 100 - 100

‘Wij dagen 100 huishoudens uit om gedurende 100 dagen, 100% afval te scheiden’.
Deze oproep die ik op Facebook voorbij zag komen had direct mijn aandacht.
En toen ik zag dat de gemeente Drechterland, waarvan ik inwoner ben, ook meedoet kroop mijn muis bijna als vanzelf naar de aanmeldingsknop. ‘Klik’ en ik vulde de gegevens in die nodig waren om de inschrijving voor het project van de HVC compleet te maken. Nog een klik en het was verstuurd.
Zonder er verder over na te denken en zonder enig overleg met mijn twee huisgenoten. Impulsief en ondoordacht misschien. Of vanuit schuldgevoel omdat ik weleens een theezakje of bananenschil in de restafvalemmer in de keuken gooi. Te beroerd om naar de groene container buiten te lopen. Anderzijds loop ik wel de extra meters naar de plastic bak voor een plastic lepeltje. Als dat nodig is. Want plastic is mij een grotere gruwel dan appelschillen.
Maar het gescheiden afval vind ik lastiger geworden. Was het eerst alleen de dop van het lege melkpak, nu mag het hele melkpak in de bak met het oranje deksel. En netjes doe ik dat, al maanden. Alleen, tot mijn verbazing zag ik op het pak melk dat ik onlangs bij de Albert Heijn kocht, dat de dop bij het plastic moet en het pak bij de restval. Huh? Dat moet toch al maanden niet meer. Loopt de fabricage van de Albert Heijn melkpakken zo ver achter de feiten aan?
melkpak AH
Ik merk dat ik sinds de laatste veranderingen vaak twijfel over wat ik met een verpakking moet: in de grijze of in de oranje. De benaming plastic moet overboord nu er ook blik in moet.
Dus meldde ik me aan, nieuwsgierig naar het project, naar mijn ervaringen en die van anderen.
In deze blog deel ik dat graag. Omdat ik het leuk vind dat er op middels deze 100-100-100 aandacht is voor het belang van nog beter afval scheiden. En omdat ik denk dat er meer mensen als ik zijn die het af en toe ook niet meer weten, maar het wel goed willen doen. Want een goed milieu begint bij je zelf. Dat weten we allemaal. Ook ik.
Dat doet me eraan denken dat ik nu allereerst man en zoon moet informeren over mijn spontane actie. Wel zo fijn als zij ook hun medewerking verlenen om het restafval minimaal te houden. Natuurlijk niet door dat bij de buren in de afvalbak te kiepen…

Op 16 maart is de startbijeenkomst in het gemeentehuis van Drechterland Volgens de uitnodiging opent wethouder Vincent Reus aansluitend 100-100-100 in Drechterland. Wijkt de gemeente daarmee af van de periode die de HVC op zijn 100-100-100 site noemt? Daar staat namelijk dat van 1 april tot 9 juli zo’n 3000 mensen in 29 gemeenten de uitdaging aangaan. Hoe het zit wordt me vast nog uitgelegd.

Leuk zou zijn als deze blog interactief kan worden. Ik hoor graag jullie ervaringen, Blauwe Reigers 🙂