Over ‘Vijftig’ 

Recensietekst zoals die door NBD Biblion is gepubliceerd

‘Ina Hollander (1961) won ooit een schrijfwedstrijd van het Dagblad voor West-Friesland en de NS en kreeg daarna de kans columns te schrijven voor de krant. Het werden er vijftig en deze zijn nu gebundeld. De columns, niet gebonden aan exclusief Noord-Hollands lief en leed, bestaan vooral uit humoristische reflecties op allerlei aspecten van het moderne leven ('scheiden binnen het huwelijk'), maar ook bekentenissen (ook ik kan een moordenaar worden), onvermijdelijke ervaringen met de boze buitenwereld (de belastingdienst die vindt dat een overledene nog best een machtiging kan afgeven), pregnante jeugdherinneringen (moeders reactie op de eerste grove vloek) - geen drama's, zelfs niet die binnen de beperkte eerlijkheid van dit type columns passen. Hollanders leven verloopt eigenlijk zo soepeltjes dat het niet verwondert dat ze een fervent reizigster is geworden, op zoek naar meer afwisseling en avontuur (zie www.inahollander.nl). De stijl is die van korte zinnen, verrassende ingevingen, woordgrapjes, onverwachte pointes. Blijmoedige commentaren en reflecties op ons moderne leven, frisse stijl, milde humor. Prettige grote letter.’
Recensent Anneke van Ammelrooy

Lachers en gezonde zelfspot

Martin Menger in het Noord-Hollands dagblad

Korte columns met een twist

De columns van Ina Hollander zijn heerlijk. Ze zijn grappig en niet zelden verrassend. Geschreven met veel gevoel voor taal: woordgrappen komen veel voor. Mondige stukken waarin ze het dagelijks leven - en vaak ook zichzelf - op de hak neemt.

Een heel fijn boek om jezelf of iemand anders cadeau te doen. Kan niet missen.

AEekhout  Auteur Arbeiderspers

Vijftig bestaat uit vijftig korte, maar krachtige columns, die je gegarandeerd een glimlach op het gezicht bezorgen. De situaties en onderwerpen zijn stuk voor stuk herkenbaar en met humor geschreven. De opmerkelijke taalkeuze van Hollander vormt bij haar schrijfsels de boventoon.

Saskia Boree,  Heel Nederland Leest